Ставот на младите од Македонија за ЕУ

Категорија: Млади и образование Дата: 09.12.2010 нема коментари

Европа…..Европска Унија, блиску но сепак далеку, од Македонија, македонскиот народ. Заблуда или вистина за кого како . Дел од младите луѓе сметаат дека со влезот во ЕУ ќе им се отвори вратата за успех и дека тоа ќе преставува автоматско решение за сите можни проблеми. Секако, со влезот во ЕУ, Македонија на некој начин би го сменила начинот на дотогашното живеење со кој би се создале и подобри услови. Но, тоа не значи дека  веднаш, магично, ќе ни се промени моменталната ситуација, дека  ќе живееме подобро, ќе бидеме посреќни од другите, ќе има поголем број вработувања, а помалку криминал..

Една од потешкотиите со кои се соочуваат  младите во Р.Македонија е тоа што иако со визната либерализација имаат право на слободно движење, економски се неспособни тоа и да го остварат. Но, пак од друга  страна со членство би се зголемила економската моќ на државата, што понатаму нуди можности за подобро пласирање на македонските производи на единствениот европскиот пазар. Македонскиот народ со исполнување на критериумите за членство добива отворена можност да стане дел од големото европско семејство, да научат за различните обичаи, култури, историја на европските народи. Воедно, ќе добиеме шанса одблиску да им ја претставиме нашата земја со сите нејзини природни и културни богатства на европејците. Особено важно за младите луѓе е што ќе им се отворат многу нови можности за збогатување на академското знаење и доквалификација, што им ветува подобар пласман на пазарот на трудот и подобра иднина.

Дел од младите сметат дека македонскиот глас нема да се слушне во ЕУ, бидејќи Македонија е премногу мала држава. Без разлика дали се работи за мала или голема држава одлучувањето на институциите во ЕУ е смислено така што ниедна држава нема толкава моќ да ги наметнува своите одлуки, без да не ги испочитува другите држави – членки.

Јас лично сметам дека со влезот во ЕУ ќе биде едно големо позитивно искуство за сите нас во Р.Македонија, бидејќи тогаш ќе мораат да се испочитуваат многубројни стандарди за работа, образование, здравство  и други области на кои им се потребни реформи. На мене како студент ќе ми се овозможи полесна студенска размена од многубројните европски градови.

Р. Македонија е мала држава, која поминала тежок пат до своето осамостојување и сеуште се соочува со многу пречки и потешкотии во борбата за свое афирмирање на меѓународната сцена. Но, македонците никогаш не биле народ кој лесно се откажува. Мнозинско мислење на македонците е дека сакаат да ја видат својата земја како дел од Европската Унија. А, македонското сонце заслужува да биде дел од европското соѕвездие, и да заблеска заедно со останатите европски држави. Останува на нас младите луѓе да ја прифатиме одговорноста за тоа колку ќе придонесеме нашата земја тоа и да го оствари.

Заштити се себеси и другите

Категорија: Некатегоризирано Дата: 01.12.2010 нема коментариСе проценува дека во светот постојат заболени со ХИВ/Сида над 38 милиони луѓе. Половина од тие луѓе се на возраст од 15-24 години . Од година на година бројот на заболени и смртни случаеви расте се повеќе и повеќе.

Постојат многу начини да се направи разлика, како поеднец, на факултет, на училиште, на работа и сл. Но дали може ХИВ вирустот да направи разлика помеѓу луѓето?Секако дека не, вирусот не бира според бојата на кожата, по професија, по материјална сигурност, бира по неупатеност .

Многумина од младите не знаат  под какви се околности може да се дојде до негово заразување и како треба да ги прифатат сите тие кои се заболени и како да се однесуваат со нив,а не да се дискриминираат. Сето тоа е поради недоволната инфоримраност на населението за болестите кој настануваат, за нивна превенција и заштита. Во светот во кој луѓето живеат со ХИВ треба да се третираат како рамноправни граѓани со почит, достоинство и правда, и секој знае како да се заштитат себеси и другите од ХИВ.

Треба да знаеме дека :

Денес во Р.Македонија се регистрирани 111 случаии со ХИВ/Сида, од кои 93 се болни од Сида.

Хив – преставува хумана (кај човекот) имунодефициенција.,а Сида – синдром на стекната имунодефициенција

Хив се пренесува преку:

 • користење на заеднички игили,шприцеви
 • Трансфузија на крв,крвни продукти
 • Употреба на нестелеризирани инструменти за тетовирање,пирсинг
 • Незаштитен сексуален однос
 • За време на бременост,породување,доење на бебето
 • Спермата и предсемената течност

Хив не може да се пренесе преку:

 • Гушкање
 • Ракување
 • Бакнување
 • Јавни говорници,тоалети,базени
 • Дружење со лица кој се инфицирани со ХИВ
 • Храна подготвена за лица инфицирани со ХИВ
 • Кашлање, кивање
 • Преку комарци и др инсекти

1 Декември е прогласен за Светски Ден за заштита од Сида и на овој ден се организираат различни манифестации, се организираат најразлични донации.Целта е да се поддржат напорите за превенција на пандемиското ширење на ХИВ, да се подобрат условите за лекување и услугите, да се елиминира стигматизацијата и дискриминацијата на луѓето кои живеат со ХИВ/СИДА.

Темата на Светскиот ден за борба против СИДА-та се фокусира на аспектот на човековите права, под слоганот
“Ги живеам моите права. Стоп за сидата. Одржи го ветувањето”.

Праксата при студирањето

Категорија: Млади и образование Дата: 29.04.2010 еден коментар


Честопати ние студентите при упис на факултет не сме знаеле дали сме направиле прав избор при студирање. Без разлика на сето тоа нашата идна професија не би си ја знаеле во целост што ни преставува доколку не би постоело пракса при студирање. Без неа нема да дозаеме дали сме направиле правилен избор при студирање и дали ние во иднина би се залагале да го работиме тоа и да вложуваме секакви напори за да ја оствариме нашата зацртана цел.

Но, Дали во нашата земја, Р.Македонија е застапена доволно праксата при студирање и дали факулетите ни го овозможуваат тоа ?

Според мое соогледување сметам дека во нашата земја не постои голем пристап до праксата, во компаниите владеат сеуште некои  застарени сваќања и не се доволно заинтересирани на младите академски граѓани да им го пренесат нивното искуство и знаење. Тоа е е еден демотивирачки фактор кој влијае врз студентите и со тоа нив ги мотивира да бараат практична работа надвор од нашата земја, каде квалитетот на луѓето е ценет. Исто така преку праксата компаните можат да им се  проценит нивниот  квалитетите и да им  се овозможат исто така и работно место.Тоа е од една страна,но од друга страна има и недоволна заинтересираност на студентите за практична работа или пак недоволна информираност. Но,како би биле информирани доколку некој не се залага за тоа на пр. како факултетите што се тука. Постојот многу креативни луѓе кој постојано сакаат да ги креираат и менувнуваат, секако за сето тоа мора некој да потикне на таков чекор.

Се надеваме дека во иднина ќе се побијат сите тие мислења, тензии и ставови во врска со праксирањето. И сите ние млади академски граѓани со тоа би придонеле да ни се подобри развојот во Р.М.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Macedonia License.

Бројот на корисници на дрога расте- не дозволувај и ти да бидеш еден од нив

Категорија: Некатегоризирано Дата: 29.04.2010 еден коментар

Денеска во Македонија над 20 000 млади корисници на дрога, но бројката не стагнира туку е во подем. Една од причините е достапноста на дрогите, но и во самото општество во кои немаат можност за вработување и перспектива. Образованието и воспитанието не ги задоволува потребите на младиот човек, а пак семејството се потешко ги остварува своите воспитни функции.

Во последно време дрогата е се повеќе достапна до млдата популација. Најчесто првото сретнување со дрогата го имаат на журки, во кафулиња, дискотеки и слично. Но воопшто не е тешко да се стигне до одредена дрога и на други места. Сеуште не сме свесни зошто младите воопшто земаат наркотични средства, и  покрај сите проекти за борба против дрогата и настојување да се има настава за дрогата во училиштата, но некогаш се случува и тоа да е против нивна волја.

Интересни видеа и информации за тоа како дрогата има лошо влијание на младите и колку таа може да го промени нивниот живот може да се најдат на http://zivototemojotfilm.com.mk/mk/

…..Мајко моја зошто ми недостига храброст за живот, зошто ме мачи овој живот, зошто таа бесмисленост во мене, зошто ми недостига волја за живот, морав ли со хашишот, со тоа лажно проклетство да се измамам себеси и да станам она што сега сум пред вас…Докторе неможам повеќе, верувајте ми, се чувствувам заморно, душевно сум многу потиштен, апатичен, незаинтересиран за себе и за мојот живот, пренапнат сум, сакав да побегнам од овој живот и од овој свет што ме опкружува, зошто мислев дека постои нешто подобро од овој свет, мислев дека тоа го знам само јас и можам да го разберамбидејжќи сум  го доживеал тоа, но видов дека многу грешев…..

 

          Оваа беа зборови на еден пациент-корисник на дрога кој му се жалел на својот лекар. Сигурно не би сакале да завршите на негово место. Жално нели……

Сексуално образование во училиштата?

Категорија: Млади и образование Дата: 15.04.2010 еден коментар

Според истражувањето на Х.Е.Р.А 51,7% од родителите изјавиле дека најголемиот проблем со кој се соочуваат младите е во тоа што немаат доволен пристап до информации од областа на сексуалното образование, а над 91% сметаат дека младите треба да се задобиваат со знаење од оваа област во рамките на училиштата. Прочитај повеќе…