Archive for the 'Некатегоризирано' Category

Заштити се себеси и другите

Categorized Under: Некатегоризирано Dated: 01 декември 2010 No CommentedСе проценува дека во светот постојат заболени со ХИВ/Сида над 38 милиони луѓе. Половина од тие луѓе се на возраст од 15-24 години . Од година на година бројот на заболени и смртни случаеви расте се повеќе и повеќе.

Постојат многу начини да се направи разлика, како поеднец, на факултет, на училиште, на работа и сл. Но дали може ХИВ вирустот да направи разлика помеѓу луѓето?Секако дека не, вирусот не бира според бојата на кожата, по професија, по материјална сигурност, бира по неупатеност .

Многумина од младите не знаат  под какви се околности може да се дојде до негово заразување и како треба да ги прифатат сите тие кои се заболени и како да се однесуваат со нив,а не да се дискриминираат. Сето тоа е поради недоволната инфоримраност на населението за болестите кој настануваат, за нивна превенција и заштита. Во светот во кој луѓето живеат со ХИВ треба да се третираат како рамноправни граѓани со почит, достоинство и правда, и секој знае како да се заштитат себеси и другите од ХИВ.

Треба да знаеме дека :

Денес во Р.Македонија се регистрирани 111 случаии со ХИВ/Сида, од кои 93 се болни од Сида.

Хив – преставува хумана (кај човекот) имунодефициенција.,а Сида – синдром на стекната имунодефициенција

Хив се пренесува преку:

 • користење на заеднички игили,шприцеви
 • Трансфузија на крв,крвни продукти
 • Употреба на нестелеризирани инструменти за тетовирање,пирсинг
 • Незаштитен сексуален однос
 • За време на бременост,породување,доење на бебето
 • Спермата и предсемената течност

Хив не може да се пренесе преку:

 • Гушкање
 • Ракување
 • Бакнување
 • Јавни говорници,тоалети,базени
 • Дружење со лица кој се инфицирани со ХИВ
 • Храна подготвена за лица инфицирани со ХИВ
 • Кашлање, кивање
 • Преку комарци и др инсекти

1 Декември е прогласен за Светски Ден за заштита од Сида и на овој ден се организираат различни манифестации, се организираат најразлични донации.Целта е да се поддржат напорите за превенција на пандемиското ширење на ХИВ, да се подобрат условите за лекување и услугите, да се елиминира стигматизацијата и дискриминацијата на луѓето кои живеат со ХИВ/СИДА.

Темата на Светскиот ден за борба против СИДА-та се фокусира на аспектот на човековите права, под слоганот
“Ги живеам моите права. Стоп за сидата. Одржи го ветувањето”.

Бројот на корисници на дрога расте- не дозволувај и ти да бидеш еден од нив

Categorized Under: Некатегоризирано Dated: 29 април 2010 one Commented

Денеска во Македонија над 20 000 млади корисници на дрога, но бројката не стагнира туку е во подем. Една од причините е достапноста на дрогите, но и во самото општество во кои немаат можност за вработување и перспектива. Образованието и воспитанието не ги задоволува потребите на младиот човек, а пак семејството се потешко ги остварува своите воспитни функции.

Во последно време дрогата е се повеќе достапна до млдата популација. Најчесто првото сретнување со дрогата го имаат на журки, во кафулиња, дискотеки и слично. Но воопшто не е тешко да се стигне до одредена дрога и на други места. Сеуште не сме свесни зошто младите воопшто земаат наркотични средства, и  покрај сите проекти за борба против дрогата и настојување да се има настава за дрогата во училиштата, но некогаш се случува и тоа да е против нивна волја.

Интересни видеа и информации за тоа како дрогата има лошо влијание на младите и колку таа може да го промени нивниот живот може да се најдат на http://zivototemojotfilm.com.mk/mk/

…..Мајко моја зошто ми недостига храброст за живот, зошто ме мачи овој живот, зошто таа бесмисленост во мене, зошто ми недостига волја за живот, морав ли со хашишот, со тоа лажно проклетство да се измамам себеси и да станам она што сега сум пред вас…Докторе неможам повеќе, верувајте ми, се чувствувам заморно, душевно сум многу потиштен, апатичен, незаинтересиран за себе и за мојот живот, пренапнат сум, сакав да побегнам од овој живот и од овој свет што ме опкружува, зошто мислев дека постои нешто подобро од овој свет, мислев дека тоа го знам само јас и можам да го разберамбидејжќи сум  го доживеал тоа, но видов дека многу грешев…..

 

          Оваа беа зборови на еден пациент-корисник на дрога кој му се жалел на својот лекар. Сигурно не би сакале да завршите на негово место. Жално нели……